5 spôsobov, ako sa zbaviť splínu z nedeľného večera

05. 3. 2020

4 min.

5 spôsobov, ako sa zbaviť splínu z nedeľného večera
autor
Aglaé Dancette

Fondateur, auteur, rédacteur @Word Shaper

Je nedeľa, 7 hodín večer a vy ste vyvalení na gauči. Ako sa deň chýli ku koncu, pomaly sa k vám vkráda ten známy pocit úzkosti – ako keby na vašich pleciach ležal celý svet. Pravdou je, že melanchólia nedeľnej noci má len veľmi málo spoločného so strachom z ďalšieho dňa. Kapela Aya svojím textom „Pondelok prespím, tak to chce vesmír“ vyjadrila túžby snáď každého z nás. Mnohí cítime splín nedeľného večera, ale obáv z nového týždňa sa môžeme hravo zbaviť. Ponúkame vám niekoľko praktických rád, ako prevziať kontrolu nad situáciou a vykročiť do nového týždňa správnou nohou.

1. V piatok si všetko pripravte na pondelok

Príprava na nasledujúci týždeň vám môže pomôcť prekonať pocit preťaženia. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť stresu nedeľného večera, je zorganizovať si nasledujúci pracovný týždeň už v piatok, predtým než z kancelárie odídete. Aktualizujte si svoj rozvrh, dokončite úlohy, upracte si kanceláriu a postavte sa akýmkoľvek zložitým pracovným povinnostiam, aby ste v pondelok ráno, keď sa vrátite, boli čo najpokojnejší. V nedeľu večer tak budete uvoľnenejší, lebo sa nebudete trápiť ohľadom ďalšieho dňa.

Pondelky si môžete zjednodušiť aj tak, že si do rozvrhu v tento deň nezaradíte žiadne stresujúce povinnosti. Ak si na pondelky ráno nenaplánujete žiadne schôdzky, nebudete mať žiadnu úzkosť z prezentácie pred novým klientom, nikoho nebude trápiť, ak budete pre ranné kolóny meškať, alebo dokončovať projekt na poslednú chvíľu. Naopak, každé pondelňajšie ráno môžete radšej využiť na to, že si v pokoji zorganizujete zvyšok týždňa, prečítate si emaily a naplánujete si všetky termíny. Takto sa tým nebudete musieť zaoberať počas nedeľného večera.

Monika, konzultantka vo veľkej spoločnosti, využila túto metódu s veľkým úspechom: „Každú nedeľu večer cítim akýsi smútok. Stávalo sa mi, že som len tak hodiny civela do prázdna. Bola som vystresovaná, pretože na ďalšie ráno som mala naplánované stretnutie na mieste, ktoré bolo viac než hodinu cesty od môjho domu. Bývala som úplne vystresovaná v porovnaní s tým, ako som trávila víkend. Teraz sa o seba starám a pondelok ráno si vždy rozvrhnem tak, aby som naň nemusela myslieť večer predtým.“

2. Dodržiavajte pravidelný a kvalitný spánkový režim

Zvyk je železná košeľa a to je aj kľúčom ku kvalitnému spánku. Ľudia si často myslia, že zanedbaný spánok doženú cez víkend, ale dospávanie a neskoré vstávanie narúša cirkadiánny rytmus. Údajne až 6 ľudí z 10 má v nedeľu večer problém zaspať.

Udržiavaním si pravidelného rytmu zaspávania a zobúdzania sa počas týždňa sa vyhnete pocitu delíria v pondelňajšie ráno. Ak ste hýrili počas sobotňajšej noci až do rána, radšej si počas nedeľného večera doprajte relax, aby ste to vykompenzovali. Nedívajte sa na obrazovku. Môžete radšej meditovať. Meditácia pomáha odbúrať úzkosť a pomôže vám to aj k lepšiemu spánku. Čítajte si knihu, počúvajte hudbu alebo nejaký podcast, robte čokoľvek, čo vás upokojuje.

3. Vytvorte si rutinu

Ivan je už niekoľko mesiacov internista. Tvrdí: „Splín nedeľného večera ma stresuje. Môj mozog začne pracovať rýchlosťou 150 km/h a už dopredu viem, že budem mať problém zaspať. Preto som si na nedeľný večer vytvoril rutinu. Nič si na ten čas neplánujem a miesto toho relaxujem. Čas vypĺňam tým, že robím veci, ktoré inokedy nerobím. Dám si kúpeľ alebo si pozriem nejakú komédiu. Upokojí ma to a pomôže mi to zaspať v normálnom čase, lebo nemám zahltenú myseľ.“

Pre iných to však môže byť práve nuda a nečinnosť v nedeľu večer, ktorá ich vystresuje. Tak či onak môžete skúsiť zapracovať na tom, aby ste sa v nedeľu večer necítili ako v nedeľu večer. Ak máte v sobotu nabitý program – návštevy múzeí, kino, stretnutia s priateľmi a podobne – nedeľa vám v porovnaní s ňou bude pripadať smutná a prázdna. Aby ste tomu predišli, skúste si víkendové aktivity rozvrhnúť tak, aby medzi nimi boli pauzy, a to až do nedele večera. Priatelia, kokteil alebo krátka prechádzka môžu koniec víkendu pretvoriť na príjemnú dobu. Úzkosť z nového týždňa tak nebude mať šancu.

4. Začnite týždeň odmenou

S podobnou náladou by ste sa mohli rozveseliť a užiť si deň, ktorý mnohí považujú za najhorší v týždni. Ak si na pondelok večer naplánujete večeru s priateľmi alebo rande v kine, splín nedeľného večera budete zvládať oveľa jednoduchšie. Ktovie, možno sa na začiatok týždňa začnete aj pravidelne tešiť!

Monika vraví: „V nedeľu večer sa nútim myslieť pozitívne a sústredím sa na všetko okrem práce. Naplánujem si na pondelok obed s najlepšou kamarátkou z práce. Premýšľam nad svojimi utorkovými hodinami aerobiku. Teším sa na kokteily s priateľmi vo štvrtok a tak ďalej. Toto všetko sú veci, ktoré ma počas týždňa motivujú. Keď nad nimi premýšľam, život mi pripadá v nedeľu o siedmej večer oveľa jednoduchší.“

5. Využite víkend naplno

Neodmysliteľný pocit obavy v nedeľu večer je pravdepodobne spôsobený sklamaním, že končí víkend, nie tým, že sa blíži nový týždeň. Je dôležité naozaj využiť dvojdňovú pauzu a odosobniť sa od práce a jej problémov. Víkend je na to, aby ste si oddýchli a odtrhli oči od schránky prijatých správ alebo od dôležitého projektu. Snaha dohnať prácu počas víkendu je neefektívnejšia, než si myslíme. Venujte sa radšej aktivitám a koníčkom, ktoré vám umožňujú uvoľniť sa, odpočinúť si a užívať si voľný čas. To porazí akúkoľvek ľútosť z nedeľného večera. „Toto som nemal/a robiť. Toto som nestihol/nestihla. Nevyužil/a som tento čas tak, ako som mal/a. Som vyčerpaný/á.“ Tieto a mnohé ďalšie negatívne myšlienky váš stav zhoršia ešte skôr, než sa nový týždeň vôbec začne.

Najlepším liekom na splín nedeľného večera je povedať si, že ho prežívame všetci. ie ste sami. Nedeľa je len ďalší deň v týždni. Miesto toho, aby ste tým boli posadnutí, skúste zmeniť to, ako o nej premýšľate. Ak napriek všetkým týmto radám úzkosť neodzneje a máte tú možnosť, skúste sa spýtať svojich nadriadených, či by ste v pondelok nemohli začínať neskôr, prípadne v ten deň pracovať z domu.

Preklad: Dorota Bachratá

Foto: Welcome To The Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata